Göteborg-Åre/Storlien

Göteborg-Storlien 1Göteborg-Åre/Storlien

över Kristinehamn

E20/R26/E45/L321/E14

med avtagsvägar mot Vemdalen, Ljungdalen, Bydalen m.fl. se nedan.

Total sträcka 901 km

Gå till interaktiv karta

Alla inledande avståndsangivelser avser avståndet från Göteborg.

Betydande orter på vägen är:

 1. Lerum 24 km, lerum.se
 2. Alingsås 47 km, alingsas.se
 3. Vårgårda 68 km, vargarda.se
 4. Vara 96 km, vara.se
 5. Skara 128 km, skara.se
 6. Götene 145 km, gotene.se
 7. Mariestad 174 km, mariestad.se
 8. Gullspång 210 km, gullspang.se
 9. Kristinehamn 250 km, kristinehamn.se
 10. Storfors 278 km, storfors.se
 11. Filipstad 300 km, filipstad.se
 12. Vansbro 397 km, vansbro.se
 13. Mora 471 km, mora.se
 14. Orsa 486 km, orsa.se
 15. Los 576 km, loos.se
  1. Sveg 610 km, www.sveg.se, Vemdalen 669 km www.vemdalen.se, med Björnrike, Vemdalsskalet, Storhågna och Klövsjö.
  2. Lofsdalen 674 km (se även Göteborg-Karesuando via Sälen).
 • Funäsdalen 744 km, www.funasfjallen.se, (se även Göteborg-Karesuando via Sälen) med Tänndalen, Fjällnäs, Bruksvallarna, Ramundberget, Mittådalen och Ljungdalen.
 1. Svenstavik 718 km, berg.se
 2. Åre 841 km are.se /Storlien 901 km www.storlien.se.

Vägsträckning: Huvudvägen:

Andra vanliga resmål än Åre/Storlien med delvis samma huvudväg:

 1. 549 km Västbacka vägkorsning:
  • E45 Sveg 62 km, i Sveg:
   1. R84 Funäsdalen 136 km
   2. Lokal väg Lofsdalen 66 km
 1. 679 km Rätansbyn:
  • L315 Storhogna 27 km och Vemdalen 41 km och efter 18 km L316 mot Klövsjö 6 km.
 • 748 km i Myrviken:
  • Lokal väg Gräftåvallen 28 km
 1. 776 km i Hallen:
  • Bydalen 20 km och Höglekardalen 24 km

De natursköna delarna efter huvudvägen är:

 • 192 km: Utsikten över Vänern väster om vägen dels här och dels norr om Gullspång.
 • 317 km: 17 km norr om Filipstad där vägen sträcker sig väster om sjön Långban.
 • 332 km: Vägen strax norr om Lesjöfors, med vackra sjöar.
 • 396 km: Direkt efter Vansbro följer riksvägen Vanåns dalgång i 38 km.
 • 475 km: Naturen vid sidan om E45 öppnar sig mot väster ca 5 km efter rondellen strax före Mora på väg mot Orsa. Här har man en vacker utsikt över Orsasjön och bergen bakom Våmhus.
 • 486 km: E45 passerar Oreälven strax efter Orsa.
 • 720 km: Vägen från Svenstavik 29 km till Myrviken med vacker utsikt mot Storsjön i öster.
 • 809 km: Vägen mellan Mörsil och Undersåker 24 km erbjuder en vacker utsikt, först mot sjön Liten och sedan efter Indalsälvens dalgång till vänster om vägen.
 • 837 km: Samhället Åre med utsikten över fjällvärlden.

Natursköna alternativvägar eller avstickare:

Göteborg-Lerum 24 km

Se beskrivning sevärdheter runt Göteborg och alternativ 1 Göteborg-Vara.

Göteborg-Vara 96 km

Göteborg-Gråbo-Sollebrunn-Nossebro-Vara

Totalt: 98 km

Göteborg-Vara 1

Gå till interaktiv karta

3 km: Kör E45 mot Karlstad och 5 km efter överfarten över E6 håll i vänsterfil mot L190 och Sollebrunn/Gråbo. När man nått krönet på backen som omedelbart följer, tar L190 av åt vänster. Här kommer man in på en av Västra Götalands vackraste vägar. Vägen sträcker sig först utefter Lärjeån i ett åkerlandskap med Vättlefjälls och Alefjälls skogsområden i fonden på vänster sida. Men efter Gråbo https://sv.wikipedia.org/wiki/Gråbo,_Lerums_kommun 20 km, kommer vägen fram till sjöarna Mjörn, Ålandasjön och Anten i nämnd ordning och löper på dessas västra sidor. Här dominerar lövskogsområden avbrutna av bördiga åkerarealer. De uppräknade sjöarna och Lärjeån söder därom är del av en förkastningslinje som börjar mellan Värmlandsnäs och Kålland vid Vänern och sträcker sig mot sydväst. I väster begränsas området av Vättle- och Alefjäll samt Risveden med högsta punkt på 202 m.ö.h. och i öster av Älgaråsen 205 m.ö.h.

Vägen utefter Mjörn tar sig först in genom Björboholm 6 km från Gråbo med fin utsikt över sjön, i synnerhet på Strandkullen 110 m.ö.h. som skjuter ut från västra kustsidan ca.400 meter öster om L190.

Den ovan nämnda förkastningslinjen utgjorde under inlandsisens avsmältning ett avrinningsområde där vattenmassorna bl.a. utformat ett stort antal jättegrytor. I Långareds socken http://www.langared.se/sevardheter.htm kan dessa studeras. Efter sjön Mjörn 12 km efter Björboholm kommer man till Brobacka vägskäl. Kör till höger här mot Alingsås 9 km på L180, men ta redan efter 200 meter av till vänster, mot Naturrummet och reservatet Brobacka http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Alingsas/Brobacka. Här finns en av Sveriges största samlingar av jättegrytor, över 30 stycken. Dessutom på gångavstånd i samma reservat ligger Brudsängen med klippravin och grotta.

Tillbaka till L190 igen och färden går vidare förbi Ålandasjön och efter densamma kan man antingen välja att köra rakt fram mot Sollebrunn eller ta av mot Långared 9 km och köra öster om sjön och ändå ansluta till Sollebrunn. Vägen på västra sidan är vackrast, men har man tid kan man köra runt sjön. Den östra vägen är 5 km längre, men också mycket vacker. Vid slutet av den sista sjön Anten ligger Gräfsnäs https://sv.wikipedia.org/wiki/Gräfsnäs samhälle 13 km med den vackra slottsparken och dess slottsruin http://grafsnasparken.se/wordpress/. Härifrån är det sedan 5 km till Sollebrunn https://sv.wikipedia.org/wiki/Sollebrunn. I Sollebrunn kör man rakt över korsningen mot Stora Mellby 4 km och därefter til Nossebro efter ytterligare 11 km. Nossebro https://sv.wikipedia.org/wiki/Nossebro är huvudort i Essunga kommun www.essunga.se. Kommunen har tagit namnet efter grannorten. I Nossebro i norra rondellen tar man till höger mot Vara/Lekåsa och följer denna väg L186 i 4 km till Essunga kyrka. Här tar man till vänster mot Vara 15 km. När man passerat Essunga by ser man Kedumsbergen 132 m.ö.h. i nordväst. Vid Naums kyrka efter 11 km kör man till höger ut på huvudvägen 500 meter.

Detta alternativ är endast 2 km längre än huvudvägen, men tar betydligt längre välinvesterad tid. Det är inte förenligt med alternativ 1 Alingsås-Vårgårda. Alternativet går att kombinera med alternativ 1 Vårgårda-Vara eller alternativ 1 Vårgårda-Mariestad om man i Sollebrunn kortar av färden genom att välja R42 och åka till Vårgårda 22 km.

Lerum-Alingsås 23 km

Se beskrivning sevärdheter runt Göteborg och alternativ 1 Göteborg-Vara.

Alingsås-Vårgårda 21 km

 1. E20-Mängsholms ekhagar-E20

Totalt 650 meter

Alingsås-Vårgårda 1

Gå till interaktiv karta

61 km: Ta av mot Mängsholm och naturreservatet alldeles vid huvudvägen. Mängsholms ekhagar http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/vargarda/mangsholms-ekhagar/Pages/index.aspx är känt för en av de största ekskogarna i Västergötland och ligger vackert utefter Säveån https://sv.wikipedia.org/wiki/Säveån.

Alternativet är endast 650 meter längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1 Göteborg-Vara.

Vårgårda-Vara 28 km

 1. E20-Lärkemossen-E20

Totalt 12 km

Vårgårda-Vara 1

Gå till interaktiv karta

72 km: Ta av till vänster mot Klåvnasten 3 km på den enskilda vägen knappt 6 km efter Vårgårda. Efter 1 800 meter går en grusväg till höger. Följ denna väg i ca 4 km till en parkering för Lärkemossen naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/vargarda/larkemossen/Pages/index.aspx. Lärkemossen ligger genom skogen söder om vägen. Reservatet är känt för sin flora och ett rikt fågelliv.

Alternativet är 12 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1 Vårgårda-Mariestad och inte heller med alternativ 1 Göteborg-Vara om man inte kortar av det senare genom att i Sollebrunn välja R42 och åka till Vårgårda 22 km.

Vårgårda-Mariestad 106 km

 1. Vårgårda-Herrljunga-Falköping-Hornborgarsjön-Varnhem-Eggby-Öglunda-Timmerdala-Mariestad

Totalt 121 km.

Vårgårda-Mariestad 1

Gå till interaktiv karta

68 km: Ta av på L181 mot Herrljunga www.herrljunga.se 19 km. Passera orten och fortsätt mot Falköping www.falkoping.se 36 km. Alldeles innan vägen ansluter till R47 kommer man till Odensberg http://odensberg.blogspot.se/p/historia.html 36 km efter Herrljunga. Här går vägen högt upp på kullar med ordentlig utsikt över nejden. Ett tips är att bestiga Odenskulle bakom Odensbergs skola den är 252 m.ö.h. Efter besöket kör man ner till R47 för färd in till Falköping 8 km. Stadens största natursevärdhet är Mösseberg https://sv.wikipedia.org/wiki/Mösseberg på vars ostsida staden är belägen. Mösseberg är 324 m.ö.h. och ett av Västergötlands platåberg https://sv.wikipedia.org/wiki/Platåberg. Genom att köra upp till Falköpings & Mössebergs Friluftsområde har man tillträde till flera fina naturupplevelser. Det finns en badplats vid Pankasjön som dessutom ligger på toppen av slalombacken. Mössebergs djurpark och utsiktstorn samt Bestorps http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-i-lanet/falkoping/Bestorp-falkoping.pdf och Gröna Mads http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Falkoping/Grona-mad/Pages/index.aspx naturreservat ligger alla på gångavstånd. När man är klar med Mösseberg tar man sig ner till Falköping och beroende på årstid åker man antingen (om det är trandanstider) till Bjurum vid Hornborgasjöns södra spets 13 km där trandansen syns som bäst och därefter tillbaka 1 km till avtagsvägen till vänster mot Broddetorp 10 km. Om det inte är danstider åker man från Falköping mot Torbjörntorp 5 km. I Torbjörntorp ta till vänster mot Broddetorp http://broddetorp.se 11 km. Anledningen till att man skall åka denna väg är att det är den bästa vägen att uppleva Hornborgasjön, http://www.vastsverige.com/hornborgasjon, http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/skara/hornborgasjon/Pages/default.aspx, som är känd för tranornas mellanlandning i synnerhet på våren. I Broddetorp tar man av till vänster ner mot Hornborgasjön 3 km. Här finns stor parkering och naturum. Efter besöket tar man 300 meter efter parkeringen till vänster för att köra norrut och kommer efter 3,5 km åter upp på vägen man kört av på i Broddetorp. Denna gång tar man åt vänster mot Varnhem https://sv.wikipedia.org/wiki/Varnhem 5 km. Norr om Varnhem finns en rad intressanta naturreservat. En bra väg att åka för att se de väsentligaste är att vid korsningen med R49 köra rakt fram och redan efter ca 350 meter ta till vänster mot Eggby 6 km. Vägen går genom Höjentorp-Drottningkullens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Hojentorp-Drottningkullen/Pages/index.aspx. Vägen går vackert mellan sjöarna i reservatet. I Eggby kör man åt höger mot Öglunda 3 km. I Öglunda besöker man Jättadalen-Öglunda grotta http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Jattadalen-Oglunda-grotta/Pages/index.aspx som är ett unikt naturreservat med både ett för Västergötland stort vattenfall och klippformationer. Man kan klättra högt upp på Billingens https://sv.wikipedia.org/wiki/Billingen sluttning och få en fin utxikt över området. Det är bara 9 km fågelvägen över berget till Skövde www.skovde.se. Från Öglunda kör man norrut (till vänster i korsningen) till fyra naturreservat med skiftande karaktär, det första är Bockaskedeåsen-Toran naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Bockaskedeasen-Toran/Pages/index.aspx på båda sidor om vägen, känt för sin brant och den rikliga växtligheten. Området är lätt att nå med bil och parkering finns vid vägen ca 3 km efter korsningen, det andra är Nolberget-Missunnebäckens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Nolberget-Missunnebacken/Pages/index.aspx, öster om vägen, parkering vid vägen ca 5 km efter korsningen. Naturreservatet har utmärkande lövskog och flera källor. Reservatet ligger i Billingens brant ner mot Valle bygdens dalgång. Det tredje reservatet är Lycke-Lilla Höjen naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Lycke-Lilla-Hojen/Pages/index.aspx väster om vägen mitt emot föregående reservat med parkering vid vägen. Detta reservat kännetecknas av floran och det kuperade landskapet med utsikt från flera höjder. Det sista och fjärde naturreservatet heter Silverfallet-Karlsfors naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Silverfallet-Karlsfors/Pages/index.aspx och det kommer man till genom att knappt 10 km från korsningen i Öglunda köra till vänster vid Bergs kyrka mot Karlsfors 3 km och där branten ned från Billingen börjar, komma in i reservatet. Följ skylten Silverfallet. Parkering utefter vägen. När besöket är klart kör man ner till Karlsfors för att ta till höger mot Timmersdala https://sv.wikipedia.org/wiki/Timmersdala 3 km. Från Timmersdala är det 2 km ut till R26 där man tar åt vänster mot Mariestad 21 km och anslutning till huvudvägen.

Detta alternativ är 15 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1 Vårgårda-Vara eller alternativ 1 Göteborg Vara om man inte i Sollebrunn kortar av detta senare alternativ genom att välja R42 och åka till Vårgårda 22 km.

Vara-Skara 32 km

Följ huvudvägen eller följ alternativ 1 Vara-Mariestad.

Vara-Mariestad 78 km

 1. E20-Hindens rev-Kållandsö-Lidköping-Kinnekulle-Lugnås

Totalt 176 km.

Vara-Mariestad 1

Gå till interaktiv karta

100 km: Kör av till vänster 4 km efter Vara på R47 mot Trollhättan. Efter 4,5 km ta till höger på L187 mot Lidköping www.lidkoping.se 30 km. Där vägen möter R44 3 km innan Lidköping, ta till vänster och efter 700 meter till höger in mot Råda 2 km. Kör genom Råda och ytterligare 3 km till en fyrvägskorsning. Här kör man rakt till vänster mot Örslösa 4 km. I Örslösa finns en skylt mot Hindens rev http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Lidkoping/Hindens-udde-Svalnas/Pages/index.aspx åt höger 9 km. Efter 4 km vid Söne kyrka följ skyltning mot revet åt vänster 5 km. Revet sträcker sig ca 4 km ut i Vänern som en smal ås. Det finns fina badmöjligheter i anslutning till revet på Svalnäsbadet med dess långa sandstrand. På tillbakavägen tar man vid Söne kyrka av mot Skalunda 3 km. I Skalunda kör man vidare mot Rackeby 3 km och i Rackeby följer man vägen mot Lidköping 11 km. Efter 5 km kommer man till en ny korsning där man väljer att köra till vänster mot Läckö slott http://www.lackoslott.se 19 km. Vägen leder ut till Kållandsö och dess skärgård. Både naturen kring slottet och fiskeläget Spiken http://www.spiken.se är värda att besöka. Båtturer ordnas från slottet till Kållands skärgårdar naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Lidkoping/Kallands-skargardar/Pages/index.aspx och Djurö Nationalpark https://www.sverigesnationalparker.se/park/djuro-nationalpark av Anders Ydergren, Spiken, för bokning av boende och taxibåt, 0708-25 64 82. Efter att man varit på Kållandsö ta man turen tillbaka till Lidköping 25 km. Från Lidköping kan man sedan via R44 ansluta till huvudvägen vid Götene 23 km eller välja att efter 10 km i Källby ta av till vänster mot Kinnekulle http://www.vandrapakinnekulle.se, 306 m.ö.h. 14 km (till Kinnekullegården på toppen). Här besöker man Kinnekulle naturvårdsområde http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/gotene/kinnekulle-naturvardsomrade/Pages/index.aspx. Området har 20 st. naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Pages/default.aspx?free=&mun=19&cs=&atype=&noitems=&theme=&serinf. Länken är en lista till dessa. Utsiktstornet ligger en bit norrut från gården. På vägen ned tar man vägen över Hällekis 4 km och kör mot Forshem 4 km för att sedan följa skyltar mot Lugnås 15 km för att ansluta till huvudvägen 12 km söder om Mariestad.

Alternativet är 113 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1 Vårgårda-Mariestad eller alternativ 1 Skara-Mariestad.

Skara-Götene 17 km

Följ huvudvägen eller följ alternativ 1 Skara-Mariestad.

Skara-Mariestad 46 km

 1. Skara-Varnhem-Eggby-Öglunda-Timmerdala-Mariestad

Totalt 72 km.

Skara-Mariestad 1

Gå till interaktiv karta

129 km: efter Skara ta av R49 mot Skövde www.skovde.se 28 km. Kör till Varnhem https://sv.wikipedia.org/wiki/Varnhem 13 km och ta till vänster. Norr om Varnhem finns en rad intressanta naturreservat. Redan efter ca 350 meter tar till vänster en gång till mot Eggby 6 km. Vägen går genom Höjentorp-Drottningkullens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Hojentorp-Drottningkullen/Pages/index.aspx. Vägen går vackert mellan sjöarna i reservatet. I Eggby kör man åt höger mot Öglunda 3 km. I Öglunda besöker man Jättadalen-Öglunda grotta http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Jattadalen-Oglunda-grotta/Pages/index.aspx som är ett unikt naturreservat med både ett för Västergötland stort vattenfall och klippformationer. Man kan klättra högt upp på Billingens https://sv.wikipedia.org/wiki/Billingen sluttning och få en fin utsikt över området. Det är bara 9 km fågelvägen över berget till Skövde www.skovde.se. Från Öglunda kör man norrut (till vänster i korsningen) till fyra naturreservat med skiftande karaktär, det första är Bockaskedeåsen-Toran naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skara/Bockaskedeasen-Toran/Pages/index.aspx på båda sidor om vägen, känt för sin brant och den rikliga växtligheten. Området är lätt att nå med bil och parkering finns vid vägen ca 3 km efter korsningen, det andra är Nolberget-Missunnebäckens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Nolberget-Missunnebacken/Pages/index.aspx, öster om vägen, parkering vid vägen ca 5 km efter korsningen. Naturreservatet har utmärkande lövskog och flera källor. Reservatet ligger i Billingens brant ner mot Valle bygdens dalgång. Det tredje reservatet är Lycke-Lilla Höjen naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Lycke-Lilla-Hojen/Pages/index.aspx väster om vägen mitt emot föregående reservat med parkering vid vägen. Detta reservat kännetecknas av floran och det kuperade landskapet med utsikt från flera höjder. Det sista och fjärde naturreservatet heter Silverfallet-Karlsfors naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Skovde/Silverfallet-Karlsfors/Pages/index.aspx och det kommer man till genom att knappt 10 km från korsningen i Öglunda köra till vänster vid Bergs kyrka mot Karlsfors 3 km och där branten ned från Billingen börjar, komma in i reservatet. Följ skylten Silverfallet. Parkering utefter vägen. När besöket är klart kör man ner till Karlsfors för att ta till höger mot Timmersdala https://sv.wikipedia.org/wiki/Timmersdala 3 km. Från Timmersdala är det 2 km ut till R26 där man tar åt vänster mot Mariestad 21 km och anslutning till huvudvägen.

 

Detta alternativ är 32 km längre än huvudvägen och är från Varnhem en del av alternativ 1 Vårgårda-Mariestad.

Götene-Mariestad 29 km

 1. Götene-Kinnekulle-Lugnås

Totalt 40 km.

Götene-Mariestad 1

Gå till interaktiv karta

145 km: Vid Götene tar man av på R44 mot Lidköping. Efter 4 km kommer man till Götenes västra rondell och tar till höger mot Kinnekulle 306 m.ö.h. Man kör förbi Kinne-Kleva efter 3 km och vidare upp på berget. Här besöker man Kinnekulle naturvårdsområde http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/gotene/kinnekulle-naturvardsomrade/Pages/index.aspx. Området har 20 st. naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Pages/default.aspx?free=&mun=19&cs=&atype=&noitems=&theme=&serinf. Länken är en lista till dessa. Från Kinne-Kleva är det 10 km upp till Kinnekullegården. Utsiktstornet ligger en bit norrut från gården. På vägen ned tar man vägen över Hällekis 4 km och kör mot Forshem 4 km för att sedan följa skyltar mot Lugnås 15 km för att ansluta till huvudvägen 12 km söder om Mariestad.

 

Alternativet är 23 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1 Vårgårda-Mariestad om man inte väljer att i Varnhem åka R49 till Skara och huvudvägen. Det är heller inte förenligt med alternativ 1 Skara-Götene. Däremot är det en kraftigt avkortad version av alternativ 1 Vara-Mariestad.

Mariestad-Gullspång 36 km

 1. R64-Torsö-Laxhall-Torsö-R64

Totalt 35 km

Mariestad-Gullspång 1

Gå till interaktiv karta

186 km: Ta av vid Fåleberg mot Torsö http://www.torso.se 7 km. Kör över Torsöbron och väl på Torsö kör 10 km västerut till Brommösund. Här ligger Laxhall med restaurang och gästhamn. På andra sidan ligger Brommö med Brommö naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Mariestad/Brommo-skargard/Pages/index.aspx och fina sandstränder. För att ta sig över sundet måste man ta färja http://www.vastsverige.com/sv/mariestad/products/99377/Brommo-och-Brommofarjan-Mariestads-skargard.

Alternativet är 35 km längre än huvudvägen.

 1. R26-Naturreservat Gullspångsälven-R26

Totalt 650 meter.

 

Mariestad-Gullspång 2

Gå till interaktiv karta

210 km: Ta av till vänster i Gullspång och sedan omedelbart till höger mot Gullspångsälvens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/Gullspang/Gullspangsalven/Pages/index.aspx, http://www.skaraborgsleder.se/vandring/se_vandring_gullspang_gullspangsalven.html Nere vid Gullmovallen kan man parkera. Därifrån utgår en vandringsled på 9,2 km t.o.r. utefter älven ner till mynningen. Man kan också välja att parkera vid mynningen och gå åt andra hållet. Se väganvisning i länk ovan. Naturreservatet är känt för sitt fiske och den rensning av älven som gjorts för att underlätta laxens vandring upp till sjön Skagern https://sv.wikipedia.org/wiki/Skagern.

Alternativet är 650 meter längre än huvudvägen.

Gullspång-Kristinehamn 39 km

Följ huvudvägen eller se alternativ 1 Gullspång-Storfors.

Gullspång-Storfors 68 km

 1. R26-Sveafallen-Degerfors-Karlskoga-Storfors

Totalt 83 km.

Gullspång-Storfors 1

Gå till interaktiv karta

220 km: Ta av till höger in på L204 mot Degerfors 30 km. I Degerfors www.degerfors.se när vägen tar slut i en T-korsning kör till höger. Efter ytterligare 200 meter ta av åt höger mot Sveafallens naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/orebro/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-och-nationalparker/sevarda-naturmiljoer/degerfors/sveafallen/Pages/index.aspx på L205 och efter 1 km, alldeles innan vägen passerar under järnvägen, kör åt höger åter en gång. Efter en kort sträcka kommer man till en parkering på vänster sida.

När inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan låg stora delar av dagens Sverige under vatten. Ett stort innanhav, Yoldiahavet, https://sv.wikipedia.org/wiki/Östersjöns_utvecklingshistoria, dubbelt så stort som dagens Östersjön, täckte stora delar av Svealand och halva Finland. Landet som varit nedtryckt under den 3 000 meter tjocka isen höjde sig successivt. Denna landhöjning, som fortsätter än i dag, höjde landytan med 160 meter i Degerforsområdet. Så småningom återstod endast det som brukar kallas Svea älv. Den mynnade ut i Västerhavet, som då gick ända upp till strax söder om Degerfors. Här kolliderade älven med en annan smältvattenälv, Fornletälven, som kom norrifrån. Kollisionen skapade kraftiga vattenvirvlar, som sköljde bort allt löst material utom de allra största blocken. Här finns därför många jättegrytor och andra formationer som påminner om dessa vattenmassor.

Efter besöket vid Sveafallen tar man till höger på L205 och sedan efter att man passerat under järnvägen omedelbart till vänster mot Knutsbol och Karlskoga www.karlskoga.se

16 km. På vägen som följer östra sidan av sjön Möckeln finns flera bad samt ett rastställe 3,5 km efter korsningen med fin utsikt över sjön. I Karlskoga kör man västerut på E18 och tar av mot Filipstad till höger på L237 efter 5,5 km. 6 km efter rondellen i Karlskoga ta åt vänster mot Filipstad 39 km och Lunedet 6 km. I Lunedet kan man besöka Lunedets naturreservat http://www.lansstyrelsen.se/orebro/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-och-nationalparker/sevarda-naturmiljoer/karlskoga/lunedet/Pages/index.aspx, http://lunedet.hemsida24.se. En vacker miljö både vid forsen och berget väster därom. Efter besöket tillbaka till T-korset och följ L237 åt vänster mot Storfors 20 km och huvudvägen.

Detta alternativ är 15 km längre än huvudvägen.

Kristinehamn-Storfors 29 km

Följ huvudvägen.

Storfors-Filipstad 22 km

 1. R26-Hennickehammar-R26

Totalt 4 km.

Storfors-Filipstad 1

 

Gå till interaktiv karta

298 km: Ta in mot Hennickehammars herrgård http://hennickehammar.se och besök de vackra omgivningarna runt gården. Här finns logi och restaurant.

Detta alternativ är 4 km längre än huvudvägen.

Filipstad-Vansbro 98 km

 1. R26-Säfsen-R26 (skidåkning)

Totalt 56 km.Filipstad-Vansbro 1

Gå till interaktiv karta

318 km: Ta av till vänster mot Gåsborn 5 km. I Gåsborn kör rakt fram mot Älvsjöhyttan 14 km. 5 km efter Älvsjöhyttan ta till höger i korsningen mot Fredriksberg https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredriksberg, 14 km. Framme i Fredriksberg ta till höger mot Säfsen. Efter ca. 2,5 km ta till höger mot Säfsen Alpin. Skylt står innanför vägen. Kör omedelbart till vänster och sedan till höger igen efter 250 meter. Det är nu 2 km fram till skidbackarna.

Efter besöket kör samma väg tillbaka till Fredriksberg, men i samhället kör rakt fram mot Hagfors www.hagfors.se, 55 km. Efter 10 km når man huvudvägen.

Detta alternativ är 20 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 2.

 1. R26-Liljendal-Milsjöheden-R26 (bad och geologi/ametister)

Totalt 53 km.

Filipstad-Vansbro 2

Gå till interaktiv karta

346 km: Ta av till vänster mot Liljeheden 7 km (om det är badväder ligger det en fin badplats om man viker av åt höger ned mot sjön Djuprämnen och kör några hundra meter) och fortsätt sedan först på Liljendal till vänster en gång efter 2 km och sedan rakt genom Liljendal till Milsjöheden 17 km utefter Milsjöns östra sida. Sjön är reglerad men har på några ställen bilväg ned till stranden och här kan man både campa och bada. I synnerhet ca 17,2 km räknat från sista avtagsvägen, finns en fin badplats åt vänster nedför en backe. När vägen tar slut i ett T-kors, kör till höger tillbaka mot R26. Efter 12 km när man passerat på Lakotjärns norra sida vid 7 km går en väg in mot ett naturreservat som heter Ametistsjön Ärten http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturresvaten/vansbro/ametistsjon-arten/Pages/default.aspx och är känt för sina ametister https://sv.wikipedia.org/wiki/Ametist. Det är spännande att bara veta att man kan hitta en ametist. Man får, om så sker, inte ta med sig den då den tillhör reservatet. Lättast att hitta dem är vid strandkanten. Det är från sjön 9 km fram till R26 om man tar till vänster i T-korset man kört av ifrån tidigare.

 

Detta alternativ är 33 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 1, men från Ametistsjön samma som alternativ 3.

 

 1. R26-Ametistsjön-R26 geologi/ametister

Totalt 21 km.

 

Filipstad-Vansbro 3

Gå till interaktiv karta

366 km: Ta av till vänster mot Tyngsjö och efter 5 km följ väg till höger mot naturreservatet Ametistsjön Ärten http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturresvaten/vansbro/ametistsjon-arten/Pages/default.aspx och är känt för sina ametister https://sv.wikipedia.org/wiki/Ametist. Det är spännande att bara veta att man kan hitta en ametist. Man får, om så sker, inte ta med sig den då den tillhör reservatet. Lättast att hitta dem är vid strandkanten. Det är från sjön 9 km tillbaka till R26 om man tar till vänster i T-korset man kört av ifrån tidigare.

Alternativet är 21 km längre än huvudvägen och detsamma som slutet på på alternativ 2.

Vansbro-Mora 73 km

 1. R26/E45-Gesunda-Sollerön-Mora (skidåkning och utsikt)

Totalt 30 km.

Vansbro-Mora 1

Gå till interaktiv karta

460 km: 25 km efter påfarten på E45 11 km innan Mora ta av till höger mot Budsel. Kör igenom byn och efter 6 km tar man av till höger mot Gesundaberget http://www.gesundaberget.se/index.php, 2 km.

Utsikten från toppen av backen är hänförande. Efter besöket åker man ner till Gesunda samhälle och tar man till vänster ut på Sollerön 6 km, som också ligger vackert ute i Siljan med anslutning genom broar åt väster och norr. Från Sollerön är det 14 km till Mora.

Detta alternativ är 19 km längre än huvudvägen.

Mora-Orsa 15 km

 • Mora-Bonäs-Våmhus-Fryksås-Grönklitt-Orsa (utsikt-djurpark)

Totalt 49 km.

Mora Orsa 1

Gå till interaktiv karta

465 km: Ta av till vänster in på R70 mot Älvdalen/Särna men efter 5 km ta av mot Våmhus 8 km. I Våmhus kör man mot Orsa och efter 7 km tar man till vänster mot Fryksås http://www.fryksas.nu/index.html, http://www.fryksashotell.se, 9 km, som är en genuin fäbod med bevarad miljö och har en strålande utsikt söderut mot både Orsasjön https://sv.wikipedia.org/wiki/Orsasjön och Siljan https://sv.wikipedia.org/wiki/Siljan och sedan till Grönklitt https://sv.wikipedia.org/wiki/Orsa_Grönklitt, med slalombacke och björnpark, 3 km efter Fryksås. Väl tillbaka vid Våmhus-Orsavägen till höger mot Orsa 3 km och därefter fortsätt upp på huvudvägen.

Alternativet är 35 km längre än huvudvägen.

 1. Mora-Bergkarlås-Orsa (utsikt)

Totalt 16 km.

Mora-Orsa 2

Gå till interaktiv karta

466 km: Ett annat alternativ dock inte förenligt med 1 är att 2 km efter Mora i andra rondellen ta av till höger mot Bergkarlås 3 km. Denna väg fortsätter parallellt med huvudvägen fast högre upp i sluttningen. Vägen passerar Bergkarlås, Risa med Risaberget och utsikt ned över Orsasjön och ansluter till huvudvägen utanför Orsa. Alternativet är 2 km längre än huvudvägen.

Orsa-Los 90 km

 1. Orsa-Orsa Flygplats-Helvetesfallet-Tallhed-E45 (natur-vattenfall-ravin)

Totalt 26 km.

Orsa-Los 1

Gå till interaktiv karta

497 km: Ta av till höger mot Voxna på L296. Efter 6 km ta av mot Orsa Flygplats 2 km och Storstupet http://destinationorsa.se/wp-content/uploads/2012/07/Storstupet-o-helvetesfallet.pdf 7 km. Passera först över Ore älv och sedan flygplatsen. Efter 1 km ta till höger mot Storstupet 6 km och Helvetesfallet 13 km i Ämån. Först kommer man till Storstupet där Inlandsbanan passerar en ravin på 34 meters höjd där Ämån rinner fram. Vid Helvetesfallet 7 km längre upp i dalen bildar ån en ansenlig fors. Järnvägen passerar på andra sidan ån och en hängbro gör att man kan gå över forsen. Man måste åka tillbaka till huvudvägen samma väg som man kommit tills man når flygplatsen. Här kan man ta till höger upp mot huvudvägen 1 km.

Avstickaren är 14 km längre än huvudvägen.

Orsa-Svenstavik 232 km

Vägar från vägkorset med L310 i Västbacka 549 km:

 1. Sveg 610 km www.sveg.se, Vemdalen 669 km www.vemdalen.se, med Björnrike, Vemdalsskalet och Storhågna.
 2. Lofsdalen 674 km (se även Göteborg-Karesuando med Malung-Sälen som slutmål för kortare väg)
 • Funäsdalen 744 km www.funasfjallen.se, (se även Göteborg-Karesuando med Malung-Sälen som slutmål för kortare väg), med Tänndalen, Fjällnäs, Bruksvallarna, Ramundberget, Mittådalen och Ljungdalen.
 1. Vägkorset Västbacka E45/L310-Hamra Nationalpark-Vägkorset E45/L296 (urskog)

Totalt 110 km.

Orsa-Svenstavik 1

Gå till interaktiv karta

549 km: Fortsätt E45 i 23 km och ta till höger mot Hamra Nationalpark http://www.sverigesnationalparker.se/park/hamra-nationalpark#.VlILm0u9iWs och http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparker/Karta-Hamra.pdf 5 km. och Besök området som har en urskogskaraktär med ca 450 skalbaggsarter. Nationalparken är öppen året runt och här anges avståndet till parkens huvudentré.

Åk sedan tillbaka samma väg och ta E45 till höger. Vägen ansluter till huvudvägen vid korset med L296, 6 km söder om Ytterhogdal eller 39 km efter Sveg.

Avstickaren är 26 km längre än huvudvägen.

 1. Vägkorset Västbacka E45/L310-Sveg-Vemdalen-Klövsjö-Åsarna

Totalt 176 km.

Orsa-Svenstavik 2

Gå till interaktiv karta

549 km: Fortsätt till Sveg 62 km. Kör in på R84 mot Funäsdalen 136 km, men ta efter 14 km av mot Vemdalen http://www.vemdalen.se, 43 km. Innan Vemdalen passeras Björnrike https://sv.wikipedia.org/wiki/Björnrike skidanläggningar. I Vemdalen kör man till höger in på L315 mot Klövsjö http://www.klovsjoby.se, 29 km och passerar skidanläggningarna i Vemdalsskalet https://sv.wikipedia.org/wiki/Vemdalsskalet 9 km efter en stigning upp till 590 m.ö.h. Därefter passeras Storhogna https://sv.wikipedia.org/wiki/Storhogna fjällområde efter 8 km. Fortsätt sedan vägen till Klövsjö 12 km, som vid Klövsjö Golfbana efter 6 km byter nummer till L316 och besök denna ort som ligger vackert med utsikt mot Klövsjön och Klövsjöfjällen i väster. Åk vidare genom samhället och anslut efter 16 km till huvudvägen 2 km söder om Åsarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Åsarna.

Detta alternativ är 25 km längre än huvudvägen om man besöker alla skidområden. Alternativet är identiskt med alternativ 3 och 4 exkl. besök i Sonfjället och Skålan.

 1. Vägkorset Västbacka E45/L310-Sveg-Hedeviken-Sonfjället-Hedeviken-Vemdalen-Klövsjö-Åsarna

Totalt 236 km.

Orsa-Svenstavik 3

Gå till interaktiv karta

549 km: Fortsätt till Sveg 62 km. Kör in på R84 mot Funäsdalen 136 km och kör till Hedeviken 64 km och ta av åt vänster mot Sonfjällets 1278 m.ö.h. nationalpark http://www.sverigesnationalparker.se/park/sonfjallets-nationalpark#.VlNCzEu9iWs 17 km. Nationalparken är bl.a. känd för sin björnstam. Åk sedan tillbaka till Hedeviken, ta till höger och efter 3 km ta åt vänster in på L315 mot Vemdalen 9 km. I Vemdalen kör man rakt fram mot Klövsjö http://www.klovsjoby.se, 29 km och passerar skidanläggningarna i Vemdalsskalet https://sv.wikipedia.org/wiki/Vemdalsskalet 9 km efter en stigning upp till 590 m.ö.h. Därefter passeras Storhogna https://sv.wikipedia.org/wiki/Storhogna fjällområde efter 8 km. Fortsätt sedan vägen till Klövsjö 12 km, som vid Klövsjö Golfbana efter 6 km byter nummer till L316 och besök denna ort som ligger vackert med utsikt mot Klövsjön och Klövsjöfjällen i väster.. Fortsätt vidare genom samhället och anslut efter 16 km till huvudvägen 2 km söder om Åsarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Åsarna.

Detta alternativ är 85 km längre än huvudvägen, med besök i alla skidområden. Alternativet är förutom det extra besöket på Sonfjället identiskt med alternativ 2 ovan.

 1. Vägkorset Västbacka E45/L310-Sveg-Hedeviken-Sonfjället-Vemdalen-Klövsjö-Skålan-Åsarna

Totalt 265 km.

Orsa-Svenstavik 4

Gå till interaktiv karta

549 km: Fortsätt till Sveg 62 km. Kör in på R84 mot Funäsdalen och kör till Hedeviken 64 km och ta av åt vänster mot Sonfjällets 1278 m.ö.h. nationalpark http://www.sverigesnationalparker.se/park/sonfjallets-nationalpark#.VlNCzEu9iWs 17 km. Nationalparken är bl.a. känd för sin björnstam. Åk sedan tillbaka till Hedeviken, ta till vänster och efter 3 km ta L315 åt vänster mot Vemdalen 9 km. I Vemdalen kör man rakt fram mot Klövsjö http://www.klovsjoby.se, 29 km och passerar skidanläggningarna i Vemdalsskalet https://sv.wikipedia.org/wiki/Vemdalsskalet 9 km efter en stigning upp till 590 m.ö.h. Därefter passeras Storhogna https://sv.wikipedia.org/wiki/Storhogna fjällområde efter 8 km. Fortsätt sedan vägen till Klövsjö 12 km, som vid Klövsjö Golfbana efter 6 km byter nummer till L316 och besök denna ort som ligger vackert med utsikt mot Klövsjön och Klövsjöfjällen i väster. Fortsätt vidare genom samhället och kör 12 km efter Klövsjö in till vänster vid Skalbodarna mot Skålan https://sv.wikipedia.org/wiki/Skålan, det finns två vägar in till vänster. Den första vägen leder söder om Äldåmagasinet och den senare norr om. Efter ca 18 km möts de båda vägarna norr om Trångforsen och vägen ger, efter ytterligare någon kilometer, utsikt mot Skålan på andra sidan om Ljungan. Vid vägens slut kan man ta åt vänster till Skålan ca 3 km och bort till Börtnan https://sv.wikipedia.org/wiki/Börtnan, 25 km och sedan Ljungdalen http://www.ljungdalsfjallen.se, 90 km. Tar man åt höger ansluter man till huvudvägen i Åsarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Åsarna, efter 19 km.

Detta alternativ är 114 km längre än huvudvägen. Alternativet är förutom de extra besöken på Sonfjället och Skålan identiskt med alternativ 2 ovan. Det skiljer sig endast från alternativ 3 avseende besöket i Skålan.

Los-Svenstavik 142 km

 1. Ytterhogdal-Säter-Rätansbyn

Totalt 91 km.

Los-Svenstavik 1

Gå till interaktiv karta

639 km: Ta av på L314 mot Ånge/Östavall och kör 41 km till L315. Därefter på L315 mot Rätansbyn 52 km. Vägen är av och till mycket vacker och går på Haverns ostsida fram till L315 samt sedan utefter norra sidan av Ljungans dalgång fram till Rätanssjön. Avstickaren är 52 km längre än huvudvägen. Bland sevärdheter kan nämnas Fåssjödal http://www.hogdalsbygden.se/fåssjödal-känne-minne-stensån 13 km efter Ytterhogdal, med bad etc., Haveröströmmar 41 km efter Ytterhogdal är ett naturskyddsområde som omfattar en älvsträcka outbyggd med ett fall på totalt 15 m över 8 km http://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-i-vasternorrland/ange-kommun/havero-strommar/Pages/default.aspx, där Ljungan rinner från Kyrksjön till Holmsjön.

Detta alternativ är 50 km längre än huvudvägen och är inte förenligt med alternativ 2-4 ovan.

2. Rätansbyn-Klövsjö-Åsarna

Totalt 40 km.

Los-Svenstavik 2

Gå till interaktiv karta

679 km: I Rätansbyn https://sv.wikipedia.org/wiki/Rätan, ta av på L315 mot Klövsjö http://www.klovsjoby.se, 24 km. Efter 18 km tar man till höger in på L316 mot Klövsjö 6 km. Orten ligger vackert med utsikt mot Klövsjön och Klövsjöfjällen i väster. Fortsätt vidare genom samhället och anslut efter 16 km till huvudvägen 2 km söder om Åsarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Åsarna.

Detta alternativ är 19 km längre än huvudvägen. Alternativet är inte förenligt med alternativ 2-4 ovan men identiskt med slutfasen av alternativ 2.

3. Rätansbyn-Klövsjö-Skålan-Åsarna

Totalt 69 km.

Los-Svenstavik 3

Gå till interaktiv karta

679 km: I Rätansbyn https://sv.wikipedia.org/wiki/Rätan, ta av på L315 mot Klövsjö http://www.klovsjoby.se, 24 km. Efter 18 km tar man till höger in på L316 mot Klövsjö 6 km. Orten ligger vackert med utsikt mot Klövsjön och Klövsjöfjällen i väster. Fortsätt vidare genom samhället och kör 12 km efter Klövsjö in till vänster vid Skalbodarna mot Skålan https://sv.wikipedia.org/wiki/Skålan, det finns två vägar in till vänster. Den första vägen leder söder om Äldåmagasinet och den senare norr om. Efter ca 18 km möts de båda vägarna norr om Trångforsen och vägen ger, efter ytterligare någon kilometer, utsikt mot Skålan på andra sidan om Ljungan. Vid vägens slut kan man ta åt vänster till Skålan ca 3 km och bort till Börtnan https://sv.wikipedia.org/wiki/Börtnan, 25 km och sedan Ljungdalen http://www.ljungdalsfjallen.se, 90 km. Tar man åt höger ansluter man till huvudvägen i Åsarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Åsarna, efter 19 km.

Detta alternativ är 47 km längre än huvudvägen om man besöker Skålan, vars läge är väl värt besväret. Alternativet är inte förenligt med alternativ 2-4 ovan, men identiskt med slutfasen av alternativ

Svenstavik-Åre 124 km

1. Hoverberg-Hoverberget-Hoverberg (utsikt-grottor-natur)

Totalt 14 km.

Svenstavik-Åre 1

Gå till interaktiv karta

722 km: I Hoverberg ta till höger och kör upp på Hoverberget 14 km, 548 m.ö.h. med Hoverbergsgrottan och utsiktstorn http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/berg/hoverberget/Pages/index.aspx.

Alternativet är 14 km längre än huvudvägen.

 1. Myrviken-Orrviken-Östersund (vacker väg) Byte av huvudväg.

Totalt 89 km.

Svenstavik-Åre 2

Gå till interaktiv karta

745 km: I Myrviken https://sv.wikipedia.org/wiki/Myrviken, kan man ta en alternativväg via Orrviken och ansluta till huvudvägen Stockholm-Åre/Storlien via Sundsvall E14 i Östersund. Vägen ger av och till strålande utsikt över Storsjön https://sv.wikipedia.org/wiki/Storsjön.

Alternativet är 24 km längre än huvudvägen, räknad från Myrviken till Mattmar och inte förenligt med alternativ.

3. Myrviken-Orrviken-Frösön-Ytterån byte av huvudväg (vacker väg) Byte av huvudväg

Totalt 83 km.

Svenstavik-Åre 3

Gå till interaktiv karta

745 km: I Myrviken https://sv.wikipedia.org/wiki/Myrviken, kan man ta en alternativväg via Orrviken och köra över Frösön https://sv.wikipedia.org/wiki/Frösön och ansluta till E14 i Ytterån https://sv.wikipedia.org/wiki/Ytterån. Vägen ger av och till strålande utsikt över Storsjön https://sv.wikipedia.org/wiki/Storsjön.

Alternativet är 12 km längre än huvudvägen, räknat från Myrviken till Mattmar och inte förenligt med alternativ 2.

4. L321-Gräftåvallen-Bydalen-Höglekardalen-L321 (skidåkning)

Totalt 74 km

Svenstavik-Åre 4

https://goo.gl/maps/TiTUUE5UitB2

745 km: I Myrviken ta av till vänster mot Gräftåvallen http://www.graftavallen.se, 28 km. Följ skyltningen. Efter besöket i Gräftåvallen, kör man tillbaka samma väg och efter 2 km tar man till vänster, in på en grusväg Bydalen http://bydalen.com, 14 km. Efter 10 km på denna väg kommer man till vägen mellan Hallen och Bydalen/Höglekardalen. Kör då till vänster och följ vägen upp genom dalen där Dammån bildar en rad forsar. Efter 4 km når man Bydalen och efter ytterligare 4 km Höglekardalen http://www.hoglekardalen.com.

Efter vistelsen i skidområdena tar man sig tillbaka till huvudvägen i Hallen 24 km. Alternativet är 45 km längre än huvudvägen och inte förenligt med alternativ 2-3 ovan.

5. Undersåker-Trillevallen-Ottsjö-Vålådalen-Undersåker (skidåkning-fjällnatur)

Totalt 73 km.

Svenstavik-Åre 4

Gå till interaktiv karta

827 km: Avstickare i Undersåker https://sv.wikipedia.org/wiki/Undersåker, mot Trillevallen 10 km, Ottsjö www.ottsjo.com, 18 km och Vålådalen https://sv.wikipedia.org/wiki/Vålådalen, 29 km. Ottsjö ligger vackert belägen vid Ottsjön med Ottfjället i fonden. Vålådalens fjällstation är utgångspunkt för vandringar till bl.a. Ottfjället, Anaris-, Lunndörrs- och Bunnerfjällen.

Alternativet är 73 km längre än huvudvägen.

Åre-Duved 10 km

Följ huvudvägen.

Duved-Storlien 53 km

 1. E14-Tännforsen-E14 (vattenfall)

Totalt 16 km.

Duved-Storlien 1

Gå till interaktiv karta

840 km: 3 km efter Duved ta L322 norrut och besök Tännforsen 8 km www.tannforsen.se.

Alternativ är 16 km längre än huvudvägen.

 1. E14-Storulvån-Handölforsarna-E14 (fjällnatur-vattenfall)

Totalt 30 km.

Duved-Storlien 2

Gå till interaktiv karta

872 km:

Ta till vänster och gör en avstickare till dels Storulvåns fjällstation https://sv.wikipedia.org/wiki/Storulvåns_fjällstation, 17 km som utgångspunkt för vandringar till Snasahögarna 1463 m.ö.h, Blåhammaren 1163 m.ö.h. och Sylarna 1728 m.ö.h. (1762 m.ö.h. i Norge). Observera! Mellan 1/2-15/4 är vägen mellan Handöl och Storulvån stängd nattetid, 22.00-08.00. Vägen kan även stängas dagtid vid dåligt väder. Vid snöhinder kan skotertransport ordnas från Handöl 0647-720 07. På tillbakavägen kör man till höger i korsningen och besöker Handöl https://sv.wikipedia.org/wiki/Handöl och Handölforsarna 7 km. Parkering vid Handöl Täljstensmuseum. Efter besöket är det 8 km till huvudvägen.

Alternativet är 30 km längre än huvudvägen.

När man anländer till Storlien är det 4 km till norska gränsen och 100 km till Trondheim.

 

 

 

 

Hitta vackra vägar i Sverige!